NORG - Natuurvrienden Oosterduinen hebben voor de tweede keer een bos(b)ode uitgebracht. Zij zien zichzelf als een bode die met dit 28 pagina’s tellende kleurenmagazine een ode aan het bos van de Oosterduinen brengen. Dit comité van heeft inmiddels een lijst van 110 adressen die zo’n 3-4 keer per jaar hun digitale nieuwsbrief ontvangen, waarmee hun bereik onder geïnteresseerden flink gegroeid is.

Met de bos(b)ode wil men vooral de aandacht richten op de potentie van dit stukje bos in de Norgerduinen. Het magazine wil inspireren om daarop voort te bouwen. Er staan daarom veel foto’s uit de Oosterduinen in, van flora, fauna en fughi (schimmels). Daarbij zijn er meerdere inspirerende artikelen te lezen over de natuur, duurzame initiatieven en bosbeheer.

Tevens heeft dit blad ook aandacht voor de oprechte bezorgdheid onder natuurliefhebbers vanwege de destructieve invloeden in de Oosterduinen. Men benoemt de kaalkap, illegale bouwwerken, hekken en omheiningen waar dieren zich op dood lopen, uitgestrekte gazons en een overvloed aan exotische aanplant, die de inheemse flora en fauna uit evenwicht haalt. Het voortdurende gebrek aan handhaving is de bosliefhebber een doorn in het oog. Volgens de Natuurvrienden Oosterduinen is een juridisch afdwingbaar handhavingsplan noodzakelijk om in de toekomst niet weer in dezelfde impasse te belanden.

Woonrecht is een item dat regelmatig in de bos(b)ode terugkeert. De Oosterduinen zijn onderdeel van Natuur Netwerk Nederland. De provincie heeft de taak om de natuurwaarden in het NNN gebied te behouden en te beschermen, zodat ‘een robuust natuursysteem ontstaat.’ De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. De Natuurvrienden stellen: ‘Het bos is veel méér dan een decor voor de mens om in te verblijven. Een gezond bos is de basis, zodat bosdieren hun woonrecht kunnen benutten. De mens die daar wil verblijven zal met deze oorspronkelijke bewoners en hun woongebied rekening moeten houden.’ Aan welke voorwaarden moeten bewoners voldoen, zodat zij leven in harmonie met het bos? In deze bos(b)ode worden de bestemmingsplannen van De Tip en de Langeloërduinen percentagegewijs vertaald naar de situatie in de Oosterduinen. Natuurvrienden: ‘Om een overeenkomstige boskwaliteit als in de andere plangebieden te realiseren, zal hier per perceel een woonerf van max. 200 m2, met bebouwing van max. 80 m2 noodzakelijk zijn, met daarbij een verbod op niet natuurlijke afscheidingen op de perceelsgrenzen.’

Het kleurige blad wordt bezorgd in de Oosterduinen en is gratis mee te nemen bij de supermarkten in Norg. Ook is het online te lezen op de website.

iStock
Tiplijn