Groene vinkje in corona check app blijft als gevaccineerde alsnog positief test op corona

Groene vinkje in corona check app blijft als gevaccineerde alsnog positief test op corona

DRENTHE - Personen die gevaccineerd zijn en dus een groen vinkje hebben in hun corona check app, maar daarna alsnog positief testen behouden hun groene vinkje.

Dat betekend dat zij vervolgens gewoon het vliegtuig in kunnen en op vakantie kunnen gaan, of een evenement kunnen bezoeken terwijl hij of zij besmet is met corona.

Het ministerie van Volksgezondheid is sinds de afgelopen dagen op de hoogte van dit probleem en is bezig om maatregelen te nemen. Zij laten weten dat dit niet de bedoeling is.

De kans dat gevaccineerde besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. De deltavariant is bovendien zó besmettelijk dat ook mensen die al volledig zijn gevaccineerd het virus kunnen doorgeven. Daarom wordt al overwogen om ook gevaccineerde te laten testen, voor ze een evenement bezoeken.

‘Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ‘De komende weken wordt breed gekeken hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd. Daar wordt dit verhaal bij betrokken.’

Verder benadrukt het ministerie ook dat als een gevaccineerd iemand positief test, ook deze persoon gewoon in quarantaine moet.

Istock
Tiplijn