Werkzaamheden in de bossingel aan de noordrand van Zuidlaren

Werkzaamheden in de bossingel aan de noordrand van Zuidlaren

ZUIDLAREN - Binnenkort start de gemeente met werkzaamheden in de noordelijke bossingel (langs de es richting Midlaren) van Zuidlaren. De gemeente gaat in het bos een dunning uitvoeren.

Het dunnen van een bos betekent het kappen van bomen, met als doel de duurzame instandhouding van het bos. Bij het dunnen van een bos kijken ze naar een aantal dingen. De historie van het bos, de natuurwaarde, landschappelijke waarde, de kwaliteit van de bomen en de beleving voor de omgeving.

Waarom een dunning
Het is nodig om een dunning uit te voeren om het bos op de volgende punten te verbeteren en te onderhouden:

Veel bomen staan te dicht op elkaar waardoor ze zich niet goed meer kunnen ontwikkelen. De bomen kunnen niet uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren en er zullen veel bomen jong afsterven in het bos. Met de dunning in het bos krijgen ook de struiklaag en de bodembedekkende laag weer een kans doordat er licht op de grond kan vallen. De verschillende lagen in een bos van bodembedekker, naar heesterlaag en boom geven meer natuurwaarde.

Merken van de bomen
De bomen worden gemerkt met stippen. De bomen met de rode stippen gaan verwijderd worden. De bomen zonder stip blijven behouden. De bomen met de blauwe stippen worden gezien als belangrijke bomen en om die goed te laten ontwikkelen worden de bomen daar omheen die concurrentie bieden, verwijderd.

Planning en uitvoering
Het stippen van de bomen is al gestart en gebeurt in samenwerking met de Bosgroep N.O. Nederland. De werkzaamheden worden daarna op korte termijn uitgevoerd en voor 1 april afgerond. Tijdens de werkzaamheden kunnen bospaden of delen van het bos afgesloten worden in verband met de veiligheid.

Het vrijgekomen hout wordt in de nabijheid van het bos verzameld en in de periode na de werkzaamheden opgehaald. Wanneer de kapwerkzaamheden klaar zijn worden losliggend takhout, stammen en kronen van bomen opgeruimd of versnipperd en worden de paden, zonodig, aangepakt.

Tiplijn