De Wolden wil roken, alcohol gebruik en overgewicht bij inwoners gaan aanpakken

De Wolden wil roken, alcohol gebruik en overgewicht bij inwoners gaan aanpakken

ZUIDWOLDE - Het aanpakken van roken, alcohol gebruik en overgewicht kan een bijdrage leveren aan gezondere inwoners in gemeente De Wolden.

Wethouder Egbert van Dijk: “Gezonde inwoners zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de dorpen en een gezonde gemeente. Mijn ambitie is een gezonder De Wolden. Ik kan dit alleen bereiken samen met jullie, onze partners. Veel partijen zijn al op verschillende gebieden bezig met gezondheid. Ik ben blij met de oproep van het ministerie van VWS tot het vormgeven van lokale preventieakkoorden. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om extra te investeren. Daarom wil ik graag samen met jullie (verenigingen, ondernemers, vrijwilligers, professionals en inwoners) bouwen aan een plan om in te zetten op gezondheid in de gemeente De Wolden. Bouwen jullie mee?”

Net als in het Nationaal Preventieakkoord (zie bijlage) zetten we in op drie thema’s; alcohol, roken en gezond gewicht. Uit cijfers blijkt dat De Wolden gezondheidswinst kan behalen op deze thema’s. Aanpak van deze drie onderwerpen verbetert de gezondheid van veel mensen. Gezonde voeding is bijvoorbeeld een maatregel voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. En als minder mensen roken, zijn er minder meerokers. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een gezonder aanbod in de kantines, rookvrij maken van speeltuinen of een stoppen met roken cursus aanbieden.

Thema-avonden
Hoe ze dit willen doen? Daarvoor heeft de gemeente de kracht, kunde en energie van alle inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners nodig. Daarom nodigen ze jullie uit om één of meerdere avonden mee te denken over hoe ze samen op deze thema’s een stap kunnen zetten in De Wolden. De bijeenkomsten zijn van 19.00 uur tot uiterlijk 21.00 uur.

Thema Datum
Alcohol Maandag 25 januari
Roken Woensdag 3 februari
Gezond gewicht Dinsdag 9 februari

Wil je meedenken en meedoen? Meld je dan nu aan voor de online bijeenkomst(en). Stuur vóór 22 januari een mail met je naam, e-mailadres en organisatie (indien van toepassing) naar Dorien van de Kant, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in de mail ook aan welke avond of avonden je mee wil denken. Voor de bijeenkomst sturen wij extra informatie over de avond en een link voor de online bijeenkomst.

Vervolg na de thema-avonden
De input die ze ophalen bij de thema-avonden worden verwerkt in het preventieakkoord van De Wolden. Dit preventieakkoord wordt in april 2021 ondertekend door zoveel mogelijk partijen die zich bezighouden met de drie thema’s en die zich de komende jaren willen verbinden aan de uitvoering.

Uitvoeringsbudget
Er komt een uitvoeringsbudget om de maatregelen uit het lokale preventie akkoord gedurende 3 jaar uit te voeren (2021-2023) op het moment dat het akkoord is goedgekeurd voor 30 april en mede is ingediend met lokale partners. Voor De Wolden gaat dit om €20.000,- per jaar. Dit is een mooie kans om gezondheidswinst te behalen voor de inwoners. En een mooie kans voor jouw organisatie om hieraan mee te werken.

Wil je meer informatie of kun je nu niet mee doen, maar wil je op een later moment meedoen. Neem dan contact op Leoni Pleiter, telefoonnummer 06-5547012 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tiplijn