Volgende stap onderzoek waterpeil Rietplas

Volgende stap onderzoek waterpeil Rietplas

EMMEN - De gemeente Emmen heeft onderzoek laten doen naar de oorzaken van en mogelijke oplossingen voor het waterpeil van de Rietplas in Emmen. De lage waterstand wordt grotendeels veroorzaakt door droogte en veel verdamping. Veel mogelijke oplossingen zijn terug gebracht naar twee kansrijke maatregelen om de waterstand te verhogen en de kwaliteit te verbeteren: het oppompen van grondwater of het inlaten van gezuiverd water van bijvoorbeeld de Puur Water Fabriek.

Deze maatregelen worden verder onderzocht. Voor de zomer van 2021 moet duidelijk zijn óf een maatregel uitvoerbaar is en zo ja, welke maatregel het beste voldoet, de kwaliteit verbetert en het meest betaalbaar is.

Sinds drie jaar is de waterstand in de Rietplas in Emmen (Grote en Kleine) in de zomer lager dan voorheen. Ook de waterkwaliteit laat de laatste jaren te wensen over. Omwonenden en gebruikers van de Rietplas hebben hier zorgen over. In goede samenwerking met het waterschap Vechtstromen en de provincie Drenthe, de wijkverenigingen Woonparc Sandur en Rietlanden en de werkgroep Waterpeil (betrokken water-aanwonenden uit de wijken) werkt de gemeente Emmen aan een oplossing.

Wethouder René van der Weide is tevreden met de opbrengst tot nu toe, maar vooral ook met de goede samenwerking met andere partijen om samen tot een goede oplossing te komen: “Er is de afgelopen maanden veel werk verzet. De complexe materie en de grote hoeveelheid betrokkenen maken het niet makkelijk. We doen zeer grondig onderzoek naar de kwaliteit en het peil, omdat de Rietplas belangrijk is voor een aantrekkelijk woonklimaat, voor recreatie en dus ook economisch van belang is. We zijn er nog niet, maar dit is een belangrijke stap. Er lijken kansrijke opties te zijn, maar dat moeten we met het waterschap Vechtstromen verder in detail uitzoeken”.

Oorzaak
Witteveen en Bos heeft een technische analyse van het watersysteem uitgevoerd. De conclusie hieruit is dat de lage waterstand de laatste drie jaar grotendeels wordt veroorzaakt door de extreme en aanhoudende droogte in combinatie met veel verdamping. Hierdoor zijn de grondwaterstanden en de oppervlaktewaterstanden van geïsoleerde plassen op hoge zandgronden in Oost-Nederland, zoals de Rietplas, extreem ver uitgezakt. Deze droge periode heeft in heel Nederland en in versterkte mate op de hoge zandgronden in Oost-Nederland, tot droogte problemen geleid. Door klimaatverandering kunnen dergelijke droge periodes in de toekomst vaker gaan optreden.

Oplossingsrichtingen
Om de gevolgen van de droogte en verdamping voor de Rietplas te voorkomen of te verminderen, heeft Witteveen en Bos 21 mogelijke maatregelen doorgelicht. Deze zijn in drie categorieën in te delen:

  • Inlaten van water. Denk hierbij aan water van EMMTEC, water van de Puur water Fabriek of water vanuit de kanalen, zoals Oranjekanaal, Hoogeveensche Vaart, Sleenerstroom etc.
  • Oppompen van grondwater, zoals het gebruik maken van grondwater opgepompt door Golfparc Sandur, of EMMTEC. Een eigen grondwaterpomp is ook een mogelijkheid.
  • Anders inrichten van de Rietplas plas, zodat het beter past bij de verandering van het klimaat (klimaatadaptief inrichten).

Grondwater of inlaten van water?
Na aanvullend onderzoek naar de kosten van de maatregelen tegenover de opbrengsten, worden twee mogelijke maatregelen verder onderzocht. De eerste mogelijkheid is een eigen grondwaterpomp die het grondwater oppompt naar de Rietplas. De tweede maatregel is het verkennen van een samenwerking met de Puur Water Fabriek aan de Dikkewijk Oostzijde om gezuiverd (oppervlakte)water naar de plas te pompen. Deze twee maatregelen moeten worden onderzocht op haalbaarheid, kosten en alles in afstemming met de andere betrokken partijen.

Rietplas: een fijne plek voor ons allemaal
Naast het onderzoek naar waterstand en -kwaliteit van de Grote en Kleine Rietplas, werkt de gemeente aan een aantal andere verbetering rondom de Rietplas. Zo is afgelopen zomer een tijdelijk toilet geplaatst bij twee stranden, een hondenstrand aangelegd en wordt gezocht naar een horeca-ondernemer voor bij de Grote Rietplas.

Stock/DrentsNieuws
Tiplijn