Aandacht voor vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag

Aandacht voor vroeggeboorte op Wereld Prematuren Dag

EMMEN - De Hondsrugtunnel in Emmen is op dinsdag 17 november aanstaande de hele dag paars verlicht tijdens de Wereld Prematuren Dag. Op deze dag wordt internationaal aandacht besteed aan vroeggeboorte en de gevolgen daarvan voor ouders, familieleden en zorgprofessionals. Vroeggeboorte heeft grote impact op gezinnen en leidt vaak tot (psychische) problemen. Meer bekendheid hiervoor leidt tot meer begrip. Ook de provincie Drenthe ondersteunt Wereld Prematuren Dag en zet het Provinciehuis in Assen maandag in paars licht.

Ruim 11.000 baby’s per jaar worden te vroeg (prematuur) geboren. Eén op de drie van deze ouders loopt psychisch vast na deze gebeurtenis, bijvoorbeeld door een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De vroeggeboren baby’s liggen vaak weken tot maanden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te vechten voor hun leven. De impact voor het hele gezin is groot. Tijdens de Wereld Prematuren Dag staan deze gezinnen en verzorgenden in het zonnetje. “Er is nog veel onbekendheid over de impact van vroeggeboorte in een gezin. Het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben zodat deze kinderen en ouders ook een goede start hebben,” aldus jeugdwethouder Robert Kleine.

Pakketjes in ziekenhuizen
Gebouwen in het hele land worden dinsdag aanstaande paars verlicht. Paars is de kleur die symbool staat voor vroeggeboorte. Ieder jaar deelt Care4Neo, de vereniging ouders van Couveuse kinderen, op Wereld Prematuren Dag in ziekenhuizen in het hele land pakketjes uit. In Emmen heeft het kernteam Veer-Krachtige Ouders daarbij een pakket paarse muisjes toegevoegd. Dit wordt komende dinsdag aan een kinderarts van het Treant Scheper Ziekenhuis overhandigd.

Samenwerkende organisaties
In de regio Emmen zijn verschillende organisaties betrokken bij de acties op Wereld Prematuren Dag, zoals Veer-Krachtige Ouders ( www.veerkrachtigeouders.nl ) Care4Neo ( www.care4neo.nl ) , Goede Start Emmen (www.mijngoedestart.nl) Treant Scheper Ziekenhuis (www.treant.nl/ziekenhuiszorg/ziekenhuislocaties/scheper-ziekenhuis ) en gemeente Emmen.

Fotografie Theo Berends
Tiplijn