ZUIDLAREN - Het is al een paar jaar een mooie traditie op de Grote Brink van Zuidlaren: de viering van het feest van Sint Maarten, op 11 november.

De viering dit jaar gaat helaas niet door, zo heeft het bestuur van de Stichting Sint Maarten Zuidlaren moeten besluiten. De stichting kan niet voldoen aan de extra eisen die door gemeente en Veiligheidsregio Drenthe worden gesteld.

De Stichting Sint Maarten Zuidlaren heeft een evenementenvergunning aangevraagd bij de gemeente Tynaarlo en daarbij tevens een Coronaplan ingeleverd. Daarin werden de nodige maatregelen aangekondigd om de viering op 11 november 2020 goed en voor iedereen gezond te laten verlopen. Zoals het gebruik van de gehele Grote Brink om iedereen meer ruimte te geven en het opsplitsen van de groep kinderen met ouders/verzorgers in kleinere groepen.

Uit de reactie van de gemeente Tynaarlo blijkt echter dat bij bijeenkomsten met meer dan 250 personen in de buitenlucht iedereen moet worden geplaceerd. Ook moet de gezondheid worden geverifieerd en moeten de bezoekers vooraf reserveren. Daarnaast werd de stichting gewezen op het ontbreken van een slecht weer scenario: bij een plotselinge weersomslag moeten de bezoekers kunnen schuilen, op 1,5m afstand.

Het was de optelling van deze eisen die het bestuur van Stichting Sint Maarten Zuidlaren heeft doen besluiten – met pijn in het hart – om het feest in 2020 af te gelasten. De formule van het feest zou teveel in het gedrang gekomen. Ook ontbreekt het de stichting aan voldoende middelen en menskracht om aan alle nieuwe maatregelen te voldoen. In 2021 wordt een nieuwe poging ondernomen.

Tiplijn