Tekort aan testcapaciteit zorgt voor oplopen van de wachttijden coronatesten

Tekort aan testcapaciteit zorgt voor oplopen van de wachttijden coronatesten

DRENTHE - De vraag naar coronatesten stijgt, maar de laboratoriums hebben een tekort. Hierdoor kan de GGD hun teststraten voorlopig niet uitbreiden. En staat de testcapaciteit voor corona in Drenthe onder druk.

"Het capaciteitstekort bij de laboratoria speelt in heel Nederland", zegt woordvoerder Bart Raaijmakers van de GGD tegen RTV Drenthe. "Mensen moeten helaas wat langer geduld hebben, de wachttijden zijn opgelopen. Het duurt in Drenthe nu zon twee, drie dagen voordat iemand is ingepland voor een test. De uitslag volgt in principe nog wel steeds binnen 48 uur."

Omdat in andere regios van het land de vraag naar coronatesten groter is wordt de testcapaciteit daar deels naar overgedragen. Voornamelijk in het westen van het land, zoals Amsterdam, waar er volgens het ministerie van Volksgezondheid sprak is van "een hoge infectiedruk."

De GGDs werken aan een oplossing voor de tekorten door middel van een betere verdeling van de testcapaciteiten. De verwachting is dat ze halverwege volgende week weer genoeg capaciteiten hebben voor de provincie Drenthe. Het is natuurlijk van belang dat je je alleen laat testen als je ook echt klachten hebt.

Tiplijn