Vrijwilligers gezocht voor bescherming akker- en weidevogels Drenthe

Vrijwilligers gezocht voor bescherming akker- en weidevogels Drenthe

EMMEN - In 2020 organiseren Landschapsbeheer Drenthe en de Agrarische Natuur Drenthe een uitgebreide cursus van drie avonden over de bescherming van de akker- en weidevogels in Drenthe.

De cursus is bedoeld voor mensen die zich willen inzetten voor de akker- en weidevogels in Drenthe. De cursus begint op maandag 24 februari in Wijkcentrum de Meerstede in Emmen. De andere cursusavonden vinden plaats op dinsdag 3 maart en dinsdag 10 maart. Eventueel vindt er op een later moment nog een veldexcursie plaats.

Medio maart beginnen de eerste akker- en weidevogels met nestelen. Om zoveel mogelijk jongen een goede start te geven en bij te dragen aan het voortbestaan van de populaties, werken diverse partijen waaronder de provincie Drenthe, natuurbeheerders, groene organisaties, agrariërs en vrijwilligers intensief samen. De Vrijwillige Weidevogelbeschermers brengen, in samenwerking met agrariërs, de nesten in kaart en zorgen voor beschermingsmaatregelen. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt de vrijwillige weidevogelbeschermers en nodigt u van harte uit om aan te sluiten bij een van de 33 Drentse groepen.

Van ecologie tot bescherming
Om de akker- en weidevogels te kunnen beschermen hebben de vrijwilligers en agrariërs specifieke kennis nodig van het gedrag en de ecologie van de vogels, de invloed van landwerkzaamheden en het verbeteren van de leefomgeving van de vogels. Tijdens de drie cursusavonden passeren al deze thema’s uitgebreid de revue zodat de deelnemers optimaal voorbereid op pad kunnen gaan. Van de cursisten wordt verwacht dat ze een actieve bijdrage (gaan) leveren aan de bescherming van de akker- en weidevogels in Drenthe. Het echte beschermingswerk leert u in de praktijk, dus na de cursus wordt u gekoppeld aan een bestaande vrijwilligersgroep om samen op pad te gaan.

Wat kunt u verwachten?
Als vrijwillig weidevogelbeschermer bent u van half maart tot half juni één dagdeel per week beschikbaar. Momenteel worden vooral weidevogelbeschermers gezocht die in de omgeving van Emmen of het Hunzedal aan de slag willen. Draagt u de weide- en akkervogels een warm hart toe en heeft u dit voorjaar wat vrije tijd te besteden? Geef u dan op als vrijwillig weidevogelbeschermer!

Praktische informatie
De cursus wordt gegeven in Wijkcentrum de Meerstede, Nijkampenweg 73, 7815 GB Emmen. De cursusavonden zijn op 24 februari, 3 maart en 10 maart en beginnen om 19.30 uur en deelname is gratis. Wilt u zich opgeven voor de cursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Voor meer informatie over de Vrijwillige Weidevogelbescherming kunt u terecht op www.lbdrenthe.nl/weidevogels.

Rianne Post
Tiplijn