Natuurfilm HABITAT landelijk in bioscopen

Natuurfilm HABITAT landelijk in bioscopen

ASSEN - De nieuwe natuurfilm =HABITAT=, van het bekende Drentse natuurfilmersechtpaar Henk en Janetta Bos, is binnen een paar dagen al een enorm succes in DNK in Assen. Duizenden mensen hebben de film, die geheel werd opgenomen in een van de best bewaarde beekdallandschappen van West-Europa, het Nationaal Park Drentsche Aa, inmiddels al bewonderd.

De natuurfilm ging op 29 januari in de Drentse hoofdstad in première en werd direct door het publiek in het hart gesloten. De manier waarop de gedreven natuurfilmers de natuur in dit prachtige Nationale Park hebben vastgelegd spreekt dan ook boekdelen. Waar ze in de film spreken over het gebied als het ‘magische Drenthe’ lijkt het publiek zich in die vertaling helemaal te kunnen vinden. De manier waarop landschap en vooral ook dieren in beeld worden gebracht toont dan ook niet alleen het vakmanschap van de makers maar illustreert vooral ook een kijkje achter de schermen van de ongerepte en meest kwetsbare elementen van de Drentse natuur. Vanaf 6 februari is de film landelijk in meerdere bioscopen te zien.

Uniek gebied
Henk Bos: ‘Het is natuurlijk ook een bijzonder uniek gebied. Als je daarover dan een film wilt maken moet je weten waaraan je begint en vooral ook wélke verhalen je wilt vertellen. Dat doet een ieder immers op z’n eigen manier. Wij kozen voor een bijna romantische aanpak en gefilmd vanuit een concept waarin de natuur, of dat nu het landschap was of een dier, ons voor het eerst liet kennismaken met haar geheimen. Ook op plekken waar geen of weinig mensen mogen komen. En dan val je al snel van de ene verbazing in de andere. Een klein voorbeeld: na het zien van de film zal menigeen z’n mening over rode bosmieren waarschijnlijk moeten bijstellen. We laten hem in close-up zien als klein individu die dagelijks op pad gaat en z’n uiterste best doet om te overleven. Dan krijg je onverwachts te maken met een perspectief dat een totaal ander beeld schetst van een creatuur waar je in de zomer op bospaden gewoon overheen loopt.’

Sprookjesachtig
De soms bijna spookjesachtige beelden in de film zijn voorzien van een meeslepende soundtrack die werd gecomponeerd door Kees Hendriks uit Emmen. De bijzondere combinatie van de filmakers en componist lijkt een gouden greep die ook bij het publiek niet onopgemerkt blijft. Ontroering, spanning en een soms epische ondersteuning geven de beelden een zichtbare meerwaarde waarover wordt nagepraat.

Janetta: ‘Na het voltooien van de film drong het plotseling ook tot ons door dat we misschien wel een zeer waardevol tijdsdocument hadden gemaakt. Veranderingen in de natuur volgen elkaar immers snel op maar het Nationaal Park Drentsche Aa mag haar aanzien en status op geen enkele wijze verliezen. We hopen natuurlijk dat onze film ertoe kan bijdragen dat iedereen zich daar meer bewust van wordt en dat er alles aan gedaan moet worden om het te beschermen tegen wat dan ook.’

=Habitat= draait dagelijks in De Nieuwe Kolk in Assen. Voor meer informatie zie henkbos.net

Tiplijn