Historicus Henk Nijkeuter geeft lezing over bekende en minder bekende Drentse legenden

Historicus Henk Nijkeuter geeft lezing over bekende en minder bekende Drentse legenden

EXLOO - Donderdag 30 januari vertelt literatuurhistoricus Henk Nijkeuter uit Gieten over de achtergronden en inhoud van bekende en minder bekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen.

Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepend over diverse Drentse literatuuronderwerpen. Stap in de magische wereld van het oude Drenthe: in mystiek gehuld, boordevol bijgeloof en niet zelden omgeven door buiten- of bovennatuurlijke krachten. wordt verluchtigd met mooie beelden. Deze lezing is in Het Wapen van Exloo, Hoofdstraat 8 in Exloo voor de leden van de Historische Vereniging Carspel Oderen en andere belangstellenden wordt verluchtigd met mooie beelden. Aanvang 20.00 uur.

Kwade duivel
Henk Nijkeuter laat tijdens de lezing bekende en onbekende Drentse volksverhalen de revue passeren. Verhalen die vroeger op koude winteravonden rondom de haard werden verteld. Het meest bekend is misschien wel het verhaal van Ellert en Brammert. Van dit verhaal zijn verschillende versies. In het ene verhaal worden ze beschreven als reuzen, terwijl ze in het andere als rovers te boek staan? Henk Nijkeuter legt het uit. Van de geheimzinnige witte wieven tot kwade duivels en voorspellende dwaallichten. Thema’s als dood, hekserij, bovennatuurlijke krachten en vruchtbaarheid komen allemaal voorbij in deze vermakelijke lezing. Nijkeuter gaat ook in op de achtergronden en de schrijvers van deze verhalen.

Over Henk Nijkeuter
De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De pen gewijd aan Drenthes dierbren grond. Hij is werkzaam als hoofd archieven en publiek bij het Drents Archief in Assen.

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.

Tiplijn