FVD; Schade ondernemers door falende overheid

FVD; Schade ondernemers door falende overheid

DRENTHE - Op 29 mei 2019 kwam de Raad van State met een verregaande uitspraak aangaande Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Deze uitspraak is geen donderslag bij heldere hemel, daar de procedure in juni 2015 al is gestart. In 2017 heeft de afdeling bestuursrechtspraak al op 17 mei 2017, (ECLI:NL:RVS:2017:1260) het Hof van Justitie van de Europese Unie verzocht bij wege van prejudiciële beslissing (een rechtsvraag van een rechter aan een hoger gerecht) uitspraak te doen op de door haar gestelde vragen en de behandeling van de beroepen geschorst tot het Hof uitspraak heeft gedaan.

Op het moment dat de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dergelijke vragen gaat stellen – kijkende naar hoe het Hof van Justitie over het algemeen omgaat met milieu vraagstukken – had het in de lijn van de zorgplicht van de overheid gelegen om de vergunning toekenning te schorsen dan wel te verlenen onder voorwaarden. De overheid had alle burgers moeten waarschuwen dat er mogelijk belemmeringen konden ontstaan in de uitvoeringsfase van projecten. Het resultaat van het niet waarschuwen, is dat deze uitspraak verregaande gevolgen heeft voor vele sectoren in ons land. bouwprojecten zijn tot stilstand gekomen. Het gevolg is een enorme schadepost (eerste schattingen gaan al over € 14 miljard) voor ondernemers in de bouw en aanverwante sectoren. Deze schade was te voorkomen!

Op landelijk niveau wordt er, tot op heden zonder enig resultaat, gesproken over de gevolgen op korte, middellange en lange termijn. Alternatieven voor de PAS regeling worden onderzocht, maar ook hier zijn er op korte termijn geen oplossingen zichtbaar. Ondertussen dreigt er voor tientallen bouwondernemers een financiële strop die zelfs een faillissement tot gevolg kan hebben. Een voorbeeld hiervan is dat afgelopen weekend een streep is gezet door een enorm bouwproject, namelijk uitbreiding van het bedrijventerrein bij Tiel. Specialistisch personeel is ingepland, maar heeft geen werk en materialen zijn besteld, maar blijven ongebruikt liggen in opslag. Hierdoor verdwijnt de broodnodige opslagcapaciteit als sneeuw voor de zon. Kortom, onze ondernemers lijden op dit moment vermijdbare financiële schade als gevolg van de PAS uitspraak en worden hiervoor naar alle waarschijnlijkheid niet gecompenseerd.

FVD is van mening dat de gedupeerde ondernemers als gevolg van een falende overheid die verzuimt haar zorgplicht na te leven, gecompenseerd dienen te worden voor directe en indirecte kosten die zij hebben gemaakt op deze bouwprojecten als gevolg van de PAS uitspraak. Wij vragen onze gedeputeerde staten de mogelijkheden voor compensatie voor ondernemers te onderzoeken EN om serieus druk uit te oefenen op den Haag. Het is voor FVD niet te verkopen dat ondernemers, zij die de motor van onze economie vormen, met een kluitje het riet in gestuurd worden. Onze provinciale fracties zullen via schriftelijke vragen en moties alles op alles zetten om een fonds voor de gedupeerden te realiseren.

Tiplijn