OPERATION AMHERST Zuidlaren 2019 (Video)

OPERATION AMHERST Zuidlaren 2019 (Video)

ZUIDLAREN- In het weekend van 13 en 14 april 2019 werd in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd. Opnieuw organiseerde Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren in samenwerking met diverse verenigingen en ministerie van Defensie dit evenement.

OPERATION AMHERST ZUIDLAREN 2019 met BEVRIJDINGSFESTIVAL Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toverden ze Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden.

Dit vierden ze door in het hele dorp activiteiten neer te zetten die te maken hebben met deze bevrijding, de Tweede Wereldoorlog, maar ook andere periodes kwamen aan bod; er waren veel historische militaire voertuigen uit allerlei tijden te zien.

De zaterdag begon om 10:00 met een defilé (optocht) van oude voertuigen, motorfietsen, tanks en muziek die een route door het dorp hebben gereden. De bevrijding zelf is nagespeeld door reenactors. In historisch verantwoorde uniformen hebben soldaten in een show laten zien hoe de bevrijding er aan toe is gegaan. Oren dicht, er wordt met losse flodders geschoten!

Ook is Defensie was aanwezig met materieel om de moderne facetten van het leger uit te beelden. meer zie ook: http://www.bevrijdingsfestivalamherst.nl/ Of zie de 4 video reportage van Jan Eggens Klik hier

Tiplijn