Emmen Op weg naar een Rookvrije Generatie

Emmen Op weg naar een Rookvrije Generatie

EMMEN - Zo’n 20 vertegenwoordigers van sportverenigingen, zorginstellingen en uit het onderwijs willen aanhaken bij de beweging om te komen tot een Rookvrije Generatie in de gemeente Emmen.

Zij gaan dit oppakken binnen hun club of organisatie. Dat lieten zij woensdagavond weten tijdens de inspiratiebijeenkomst in het stadion De Oude Meerdijk in Emmen. Voor een Rookvrije Generatie is het belangrijk dat rokers niet roken in het zicht van kinderen. Toch gebeurt dat nog veel rondom schoolpleinen, sportvelden en zorginstellingen. Als steeds meer organisaties aanhaken, kan er ook in Emmen een rookvrije generatie opgroeien.

Toen wethouder Raymond Wanders (Werk, Inkomen, Volksgezondheid) voor het eerst in gesprek kwam met Robert de Graaf, verslavingsarts en pleitbezorger van de Rookvrije generatie, raakte hij overtuigd van het belang: “We moeten kinderen niet laten denken dat roken normaal gedrag is. Zeggen dat het slecht voor je is en tegelijkertijd een sigaret opsteken waar ze bij zijn, strookt niet met elkaar. Daarbij ken ik geen enkele roker, die hoopt dat zijn kinderen gaan roken. Het gaat niet om een initiatief rokers op te roepen om te stoppen, maar laten we samen ervoor zorgen dat niet-roken de norm is. Rook dus niet in het zicht van kinderen.”

De bijeenkomst woensdag diende als start voor een mooie samenwerking tussen verenigingen, organisaties en de gemeente. Er kwamen verschillende sprekers aan bod. Robert de Graaf vertelde op een inspirerende wijze dat kinderen niet als roker worden geboren, maar door zichtbaar rookgedrag denken dat het normaal is. Vervolgens werden ervaringen over rookvrij maken gedeeld door Rinze Savenije (van de al rookvrije voetbalvereniging DZOH) en Richard Kocks (directeur fysiotherapie van het Scheperpark). Nadat de aanwezigen allerlei vragen hadden gesteld, spraken de aanwezige instanties uit aan te willen haken en zich bij hun eigen organisatie of instelling hard te maken voor een Rookvrije Generatie.

Steeds meer partijen zijn op weg om zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen rookvrij te maken. Zo geven we onze kinderen het recht om rookvrij én gezonder op te groeien. Ook u kunt een bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie. Haak ook aan via www.emmengezond.nl/contact.

De avond werd georganiseerd door M&GEZOND! Dit is een programma van de gemeente Emmen dat zich inzet voor het bevorderen van de gezondheid en het bewustmaken van een gezonde leefstijl in de gemeente. Meer info op www.emmengezond.nl

Tiplijn