Zwaar verwaarloosde dieren afgevoerd en bedrijf stil gelegd

Zwaar verwaarloosde dieren afgevoerd en bedrijf stil gelegd

COEVORDEN - Bij een bedrijf in Coevorden zijn de afgelopen weken in totaal 75 runderen afgevoerd. De beestjes waren ernstig verwaarloosd.

Koeien in Coevorden

Bij een melkveehouder in de gemeente Coevorden zijn 75 runderen afgevoerd. De dieren waren ernstig verwaarloosd en er was geen andere mogelijkheid dan de dieren af te voeren. De NVWA heeft tegen deze veehouder al eerder opgetreden. Naast het afvoeren van de dieren maakt de NVWA ook proces-verbaal op.

Bedrijf stil gelegd wegens verwaarloosde dieren

Het OM heeft bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland wordt stil gelegd. De rechtbank heeft dat vorige week toegewezen. Op de boerderij werden meer dan 100 runderen gehouden onder zorgelijke omstandigheden. De NVWA heeft al eerder 52 runderen van het bedrijf afgevoerd en de boer heeft nu nog tot donderdag de tijd om de overige dieren af te laten voeren. Als hij het niet doet worden de koeien in beslag genomen.

Optreden tegen dierverwaarlozing

De NVWA treedt strafrechtelijk en bestuursrechtelijk op tegen ernstige dierenwelzijnsovertredingen. Bij het strafrechtelijk traject maakt de NVWA proces-verbaal op en stuurt dit naar het Openbaar Ministerie. Het is vervolgens aan de Officier van Justitie en uiteindelijk de rechter om een passende straf op te leggen. Het bestuursrechtelijk traject is naast sanctionerend (bestuurlijke boete) ook gericht op herstel. De NVWA kan op basis van bestuursrecht afdwingen dat de situatie voor de dieren snel verbeterd wordt of – als dat niet snel genoeg kan – de dieren voor de nodige diergeneeskundige verzorging overbrengen naar een opslaghouder waar goed voor de dieren wordt gezorgd. Een verbod op het houden van dieren bij overtreding van de dierenwelzijnsregels kan op dit moment alleen door de strafrechter opgelegd worden.

Tiplijn