Volop inspiratie om met kinderen de natuur te beleven

Volop inspiratie om met kinderen de natuur te beleven

ORVELTE - Een stralende herfstdag, bijna honderd nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers, een inspirerende spreker en allemaal bevlogen workshopleiders; dat waren de ingrediënten voor een geslaagde Inspiratiedag Kind & Natuur, die op zaterdag 13 oktober plaatsvond in De Veldhoeve in Orvelte.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras trapte de dag af met een fascinerend verhaal over de werking van het kinderbrein en de invloed die natuur hierop heeft: "Een spel van verwachting en verrassing. Dat is hoe kinderen leren. En waar kun je dat beter doen dan buiten."

Vervolgens gingen de deelnemers uiteen om in kleine groepjes aan de slag te gaan met verschillende themas, die overigens wel allemaal hetzelfde doel hadden: hoe brengen we de natuur en natuurbeleving weer terug in de levens van kinderen. Hilga Rota nam de deelnemers aan haar workshop bijvoorbeeld mee in de kracht van verhalen: "Kinderen maken de hele dag door verhalen van alles wat ze meemaken. Ga even terug naar de tijd dat jij kind was en denk aan een moment in de natuur. Wat zie je, wat voel je, wat ruik je?" Timon Koster, projectleider bij IVN Noord, liet zijn groepje zelf ervaren hoe je je omgeving kunt gebruiken als buitenlokaal, bijvoorbeeld voor rekenlessen. En er werd gemixt en gehakt tijdens de workshop groene smoothie. Natuurlijk ontbraken de Helden van de Herfst, oftewel de paddestoelen ook niet.

Aan het eind van de dag gingen de deelnemers boordevol informatie en inspiratie weer naar huis.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn