LEGO-kunstenaar Ernesto Lemke is in november 2023 in Emmen Ernesto Lemke

LEGO-kunstenaar Ernesto Lemke is in november 2023 in Emmen

EMMEN - LEGO-kunstenaar Ernesto Lemke is in november 2023 in Emmen. Hij ‘schildert’ in Studio ZOOkeeper in het Rensenpark in Emmen een portret van Vincent van Gogh met LEGO stenen.

Daarnaast geeft hij workshops aan scholieren en kinderen voor het 'schilderen' van zelfportretten van Vincent met LEGO-stenen.

Misschien dat je kunstenaar Ernesto Lemke kent van de tv van de kleurrijke portretten die hij maakte met LEGO. Als kunstenaar ontdekte hij dat hij kan 'schilderen met LEGO' zoals hij dat ook kan met verf. Hij heeft deze kunstvorm de naam brickpainting gegeven. Van dichtbij zie je de bekende steentjes van LEGO. Van een afstand wordt de afgebeelde persoon zichtbaar. Uniek is dat Ernesto de brickpaintings maakt zonder gebruik van software, puur op wat zijn schildersoog ziet. Hij is onder meer bekend van zijn optreden in het tv-programma Sterren op het doek. Hierin maakte hij het winnende portret van Arjen Lubach. In het Fries Museum maakte Ernesto een live brickpainting van Ed Sheeran. Zijn brickpaintings waren verder te zien in de Kunsthal in Rotterdam en het Teylers Museum in Haarlem.

Ernesto volgde de Kunstacademie Minerva in Groningen. Op zijn afstudeerexpositie in 1997 werd hij gescout als aanstormend schilderstalent. Maar Ernesto volgde een andere nieuwsgierigheid en richtte een innovatieve onderwijsvorm op. Ruim 17 jaar ervaring als kunstdocent, een boeddhistische vormgeving en ruim 30 jaar ervaring in krijgskunsten voeden Ernesto's perspectief op waarneming en zingeving.

Ernesto en LEGO
In de winter van 2020 nam Ernesto deel aan het tv-programma Legomasters. Hier kreeg hij de onverwachte opdracht om met LEGO een portret te maken van zijn bouwpartner, zonder foto's of modellen. Dit plaatste hem op een onverwacht pad om LEGO op een ongebruikelijke, vernieuwende manier te gebruiken. Ernesto's resultaat maakte indruk en hij realiseerde zich dat er een artistieke deur was geopend: ‘schilderen met steentjes’. Zo was ‘Brickpainting’ geboren. Ernesto Lemke: ‘Mensen zijn gefascineerd door wat hun ogen ze vertellen. Bij brickpaintings wordt de voorstelling pas vanaf een bepaalde afstand zichtbaar. Van dichtbij zie je alleen de bekende steentjes uit je jeugd, waaraan je bewust of onbewust herinneringen hebt. LEGO is onderdeel van het collectief bewustzijn. In een brickpainting zie je dat bekende materiaal – en vaak ook een bekend gezicht – op een ongebruikelijke manier verwerkt. Dit nodigt je uit op een andere manier te kijken en je bestaande ideeën te herzien. Natuurlijk is het aan de kijker zelf om dit zo te beleven. Je kunt ook zonder diepere bedoelingen naar mijn werk kijken.’

LEGO workshops
LEGO-kunstenaar Ernesto geeft op twee zondagen in november een workshop bij CBK Emmen. Maak een portret onder begeleiding van een echte meester. In deze workshop ga je werken met een wat minder gebruikelijk kunstenaarsmateriaal, namelijk LEGO. Je maakt een eigen variant op een Van Gogh-portret met dit beroemde constructiespeelgoed. Leuk voor de hele familie. De workshop is gratis en geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Je kunt kiezen uit 3 tijdstippen.

Bezoek Ernesto in Studio ZOOkeeper

Periode                                            donderdag 2 t/m donderdag 30 november 2023

Openingstijden                                10:00 – 15:00 uur (beperkt aantal dagen)

                                                         zie: https://zookeeper.nl

Locatie                                             Studio ZOOkeeper, Rensenpark, Hoofdstraat 18, Emmen

Entreeprijs                                       gratis

Gratis LEGO workshops

Periode                                            zondag 12 en 19 november 2023

Tijden workshops                             11:30-13:00 uur, 13:30-15:00 uur, 15:30-17:00 uur

Locatie                                             Centrum Beeldende Kunst Emmen (CBK), Rensenpark, Hoofdstraat 18, Emmen

Entreeprijs                                       gratis

Opgave                                             https://www.cbkemmen.nl/activiteiten/workshop-brickpainting

Tiplijn