Assen krijgt vier miljoen voor het gasvrij maken van de wijk Lariks in Assen

Assen krijgt vier miljoen voor het gasvrij maken van de wijk Lariks in Assen

ASSEN - Minister Kajsa Ollongren liet gistermiddag weten dat Assen vier miljoen euro krijgt om 450 woningen in Lariks aardgasvrij te maken.

Gistermiddag bracht zij een werkbezoek in Assen. Zij nam een kijkje bij de flat aan de Ellen die dit jaar duurzaam werd verbouwd.

De eerste succesvolle stap naar aardgasvrij is al gezet in de buurt: de flat Ellen is verbouwd naar nul op de meter. De gemeente wil de ervaringen die ze bij de Ellen heeft opgedaan, gebruiken om ook de rest van de buurt aardgasvrij te maken. Het Asser Servicekostenmodel is hier een belangrijk onderdeel van. Kern van het model is dat woningeigenaren de kosten voor het aardgasvrij maken van hun woning financieren uit besparingen op energielasten en kosten voor onderhoud en beheer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 85 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die in 2018 al starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. De regeling van het ministerie biedt de gemeente de kans om versneld aan de slag te gaan. In totaal werd er voor Assen vier miljoen euro gevraagd, en dat heeft Assen dus nu ook gekregen.

Binnen vijf jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ Rick Jongsma
Tiplijn