Interactieve cursus over de historie en het beheer van Drentse heideterreinen

Interactieve cursus over de historie en het beheer van Drentse heideterreinen

HAVELTE - In het najaar organiseert Landschapsbeheer Drenthe voor haar vrijwilligers en andere geïnteresseerden een aantal cursussen. Waaronder een cursus heidebeheer die start op dinsdag 4 september in Havelte.

De cursus is bedoeld om kennis over te brengen en ervoor te zorgen dat vrijwilligers goed voorbereid aan het onderhoud op heideterreinen kunnen beginnen.

Heidebeheer
Wie aan Drenthe denkt, denkt al snel aan heide. Rond 1850 waren grote delen van onze provincie bedekt door aanzienlijke aaneengesloten heidevelden. De velden waren een product van het landbouwsysteem dat aan het begin van de vorige eeuw veranderde. Door deze verandering verdwenen de heidegebieden snel.

Vanwege de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten kwam in 1965 een wet van kracht die ontginnen verbood. In de tachtiger jaren kwam het besef dat het behouden van de kwaliteit van de nog bestaande heideterreinen belangrijk was en is! Hierdoor zijn gelukkig veel terreinen bewaard gebleven. De terreinen bieden plaats aan bijzondere flora en fauna en vormen een prachtig landschappelijk decor waarin het voor mensen prima vertoeven is. Om deze kwaliteiten in stand te houden is intensief, actief beheer nodig.

Cursus
In Drenthe leveren vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van diverse heideterreinen. Tijdens deze cursus krijgt u inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de verschillende heidetypen in Drenthe en hun ecologische waarden. Tevens wordt het cultuurhistorisch gebruik van de heide behandeld en de verschillende heidetypen zoals droge en natte heide komen aan bod. Tot slot leert u hoe de kwaliteit kan worden bepaald aan de hand van actuele kenmerken en u krijgt inzicht hoe u de kwaliteit van een terrein kan verbeteren.

Praktische informatie
De cursus bestaat uit twee theorieavonden en een veldexcursie. De avonden worden gehouden op dinsdag 4 en dinsdag 11 september van 19.30 – 22.00 uur in de Schaapskooi van de Holtinger Schaapskudde. Adres: Helomaweg 16, 7971 PX in Havelte. De veldexcursie vindt plaats op zaterdag 15 september. De exacte tijd en locatie van de excursie worden bekend gemaakt tijdens een van de theorie-avonden.

Wilt u deelnemen aan de cursus? Dan is inschrijven verplicht en dit kan in de agenda op www.lbdrenthe.nl. De cursus wordt gratis beschikbaar gesteld voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Andere deelnemers betalen 30 euro. De (eventuele) bijdrage dient u contant te voldoen aan de start van de eerste cursusavond. De bijdrage is inclusief koffie, thee en een cursusboek. De cursus gaat door bij tien deelnemers en er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

Tiplijn