ASSEN - Na de laatste raadsvergadering in Assen is er gestart met de verbouw van de raadszaal in het gemeentehuis.

Al het meubilair is uit de zaal gehaald waarna de gehele raadszaal in de steigers is gezet. Het meubilair doet nu dienst in de gemeente Westerkwartier. Omdat het meeste werk op hoogte gaat gebeuren, en de werknemers die daar werken veilig hun werk moeten doen, is er boven de raadszaal een soort werkvloer gecreëerd. Het gehele plafond met de technische installatie is weggehaald om plaats te maken voor een nieuwe luchtinstallatie en om de oude lichtstraat aan te passen met nieuwe kabels voor de verlichting en IT.

Veel technische specialisten zijn aan het werk op de stijger. Bij de rondleiding van vandaag was goed te zien wat er allemaal verandert tijdens de herinrichting van de zaal.

Met vier zendpunten is er straks een goede WiFi-verbinding in de zaal waarmee de wens van de raadsleden en bezoekers ruimschoots wordt verbetert. Maar ook het camerasysteem en de projectieschermen zijn veranderd, alles voldoet straks aan de eisen van deze tijd. Of de videobeelden 4K of Full-HD zal worden, is nog de vraag. Maar het beeldkwaliteit zal in ieder geval beter zijn dan het was.

De raadszaal is straks compleet anders ingedeeld, de raadsleden zitten straks in een grote groep om een tafel heen en kunnen elkaar zien tijdens de debatten. Maar de raadszaal is ook verwijderbaar en daardoor kan de zaal ook voor andere doeleinden worden gebruikt, onder andere als trouwzaal of voor open bijeenkomsten. Alle tafels en stoelen zijn verwijderbaar.

De tweede week van september is alles klaar en kan er worden proefgedraaid, ruimschoots voor de eerste raadsvergaderingen.

Henk Smit
Tiplijn