Ruim 175 actievoerders doen mee met stakingsactie in metaalsector

Ruim 175 actievoerders doen mee met stakingsactie in metaalsector

EMMEN - Ruim 175 actievoerders hebben zich vandaag geregistreerd voor de 24-uurs staking in de metaal- en techniekindustrie in Drenthe.

De staking werd georganiseerd door FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. In Assen en Emmen werden staakstraten ingericht waar de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto - konden laten registreren.

De stakers zijn werkzaam in tal van metaal- en techniekbedrijven in Drenthe. FNV Metaal regiobestuurder Pieter Beuzenberg: ‘Het is bizar dat de werkgevers deze mooie sector met hun cao verslechteringsvoorstellen onaantrekkelijker willen maken. Ook in Drenthe zitten we juist te springen om vakmensen. Zo gaan jongeren echt niet kiezen voor een baan in de Metaal & Techniek. En de huidige vakkrachten zullen zo om zich heen gaan kijken en eerder een overstap maken, weg uit de sector. Geef ze eens ongelijk. Daarom strijden we voor een goede cao!’

Door de vakbonden wordt onder andere geëist dat er een loonsverhoging (5%) komt en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten, een minimaal bruto uurloon van 14 euro, geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij, vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie, zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken en het afschaffen van jeugdlonen.

FNV Metaal cao onderhandelaar Jacqie van Stigt: ‘We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao. Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao in de Metaal & Techniek blokkeren. Onze leden wijzen massaal deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao, die stijf staat van de verslechteringen, af. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die willen gewoon een goede cao.’

Erik Smit
Tiplijn