Politie houdt man met geladen vuurwapen in Steenwijk aan
112

Politie houdt man met geladen vuurwapen in Steenwijk aan

STEENWIJK - In de nacht van zaterdag op zondag 12 juli spraken agenten in het horecagebied van Steenwijk een jongeman aan met een lachgasballon in de hand. Deze situatie ontaarde daarna in het aantreffen van een vuurwapen en verzet bij een aanhouding. Resultaat twee verdachten.

Rond de klok van 4.50 uur zien twee agenten een jongeman bij een scooter staan. Hij heeft zoals het lijkt een lachgasballon in zijn handen. Er is veel volk op de been op de Oosterpoort. En dat is na een stapavond gebruikelijk als alle horeca is of gaat sluiten. Dan praat iedereen nog even na en gaat dan langzaam naar huis. De politie is bekend met dit weekendritueel en houdt zoals bijna altijd toezicht op dat verloop. In deze situatie loopt het anders. De agenten waren van plan de jongeman bij de scooter aan te spreken. Lachgas en op een scooter rijden is een slechte combinatie. Daar laten de agenten even hun neus zien. Er staan nog wat anderen mensen in de buurt.

Een tasje met doorgeladen vuurwapen
Na aanspreken kan de jongeman zich niet legitimeren. Op zoek naar andere manieren om de identiteit vast te stellen haalt hij zijn tasje leeg ter overtuiging. Dan wordt plotseling dat tasje ineens aan een andere jongeman gegeven. De agenten vinden dat opvallend en onderscheppen het tasje. Na een nadere blik in het tasje ziet een agent direct dat er een vuurwapen in zit. De jongeman van 21 jaar wordt dan aangemerkt als verdachte en wordt aangehouden door de agenten. Er worden ook extra eenheden ter plaatse geroepen. De aanhouding gaat niet zonder slag op stoot. Een andere jongeman gaat zich ermee bemoeien en probeert de al aangehouden verdachte te ontzetten. Daarbij moet pepperspray worden gebruikt. De verdachte van het vuurwapen weet in het tumult te ontkomen maar wordt door een agent ingehaald. Er weer worden de agenten belaagd door dezelfde jongeman. Dat leidt de aandacht behoorlijk af en je richt je dan op je omgeving voor de eigen veiligheid. Je wilt niet een klap op je hoofd krijgen. Je eigen veiligheid gaat altijd voor. En hij ziet kans er weer vandoor te gaan, schrijft de politie.

Een waarschuwing met getrokken wapen
In deze laatste poging te ontsnappen werd door een agent het vuurwapen getrokken en luid gewaarschuwd dat er zal worden geschoten als hij niet stopte. De verdachte reageerde en maakte direct een knieval en kon samen door andere toegesnelde agenten worden ingerekend. De andere jongeman die de aanhouding hinderde werd ook aangehouden.

Vuurwapens hebben hoge prioriteit
Het onderzoek zet zich nu voort aan het politiebureau. Daar worden de verdachten gehoord, zal er proces-verbaal worden opgemaakt en zal er nader onderzoek aan het vuurwapen worden verricht. Het vuurwapen bleek doorgeladen en was klaar voor direct gebruik. Politie: De agenten reageerden gelukkig alert. Belangrijk feit voor de politie is dat er een vuurwapen van straat is en niet meer in verkeerde handen kan vallen of kan worden gebruikt bij een geweldsincident. Waarom iemand een vuurwapen bij zich heeft in een horecagebied of überhaupt op straat bij zich heeft, is maar moeilijk te snappen. Het is een gevaarlijke cocktail van omstandigheden.

Voor de politie is deze wetenschap ook de belangrijkste motivatie om meldingen en informatie over de aanwezigheid van vuurwapens hoge prioriteit te geven. Achteraf zijn we blij dat het weer relatief goed is afgelopen. Maar de betrokken agenten zullen hier nog wel flink over napraten. Ook over het geweld tegen de agenten. Dat zal nooit als normaal getypeerd worden, aldus de politie

Naast de 21-jarige verdachte met het vuurwapen zonder vaste woon –of verblijfplaats werd een 20-jarige man uit Steenwijk aangehouden voor belemmering en verzet.

Tiplijn