Eis: tien jaar geen runderen voor boer uit Wanneperveen
112

Eis: tien jaar geen runderen voor boer uit Wanneperveen

WANNEPERVEEN - Als het aan het OM ligt mag een boer uit Wanneperveen de komende 10 jaar geen runderen houden op zijn bedrijf.

De officier van justitie eiste ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van tien jaar. Hij mag in die periode maximaal vijf landbouwdieren houden, zolang het geen runderen zijn. Doet hij dat wel, dan moet hij alsnog een half jaar zitten, eiste de officier.

Op 13 Februari kreeg de boer bezoek van het NVWA ( nederlands voedsel-en Warenautoriteiten ). De koeien hadden geen droge en schone ligplaatsen. Ze hadden geen vers en voldoende drinkwater. In de stal en op het land konden de dieren zich verwonden aan scherpe randen. Ook konden zij zich verwonden door een gat in het rooster. Hun voedsel was beschimmeld of zat onder de mest. Ook lag er in de stal een dood kalf.

De dag van het bezoek werden 52 dieren afgevoerd. 67 bleven er op het bedrijf staan. Een paar weken laten kwam de NVWA opnieuw controleren. De conclusie was toen dat de punten niet waren verbeterd.

De man is eerder veroordeeld geweest voor een zelfde vergrijp. Hiervoor moest hij nog een taakstraf afmaken. Omdat hij deze niet had afgemaakt kwam hij de dag van het bezoek op het politiebureau terecht.

De definitieve uitspraak volgt over 2 weken.

Tiplijn