Vrees voor nieuwe aanslagen bouwers windpark De Drentse Monden
112

Vrees voor nieuwe aanslagen bouwers windpark De Drentse Monden

DRENTHE - Aanslagen, zo worden de acties genoemd die worden getroffen tegen bouwers van Windpark De Drentse Monden op de rand van Groningen en Drenthe.

Het begon bij een brandje in een hooibult midden op een weiland van 1 van de boeren waar een windturbine zou komen. De volgende brand liet niet lang op zich wachten. Een schuur ging in vlammen op. In die schuur lag hooi opgeslagen en enkele landbouwmachines. De schuur brandde tot de grond toe af. Een verdachte is nooit aangehouden.

De actie die daarop volgde was op zijn minst gezegt wat agressiever. Aan de Dobbenwal in Assen werd een auto in brand gestoken die onder een carport stond. De brand sloeg over naar een schutting, schuur, en uiteindelijk naar de woning. De eigenaar van de woning heeft een bedrijf die zou werken aan de windturbines van Windpark De Drentse Monden. De man kreeg een paar minuten na de brand, terwijl de brandweer nog aan het blussen was, een sms op zijn telefoon met de tekst: trek je terug. Dit was een waarschuwing. De volgende stap zijn je dierbaren.

De politie is nog altijd druk bezig met het onderzoek naar alle branden die zijn gesticht. Ook van andere vernielingen en bedreigingen die naar werknemers die gaan bouwen zijn gedaan. Zo zijn er bij boeren betonblokken in het weiland geplaatst waardoor de dure machines schade opliepen.

De politie is druk bezig met het onderzoek en vraagt getuigen die iets weten zich te melden.

Archief/ Rick Jongsma
Tiplijn