Boa’s De Wolden en Hoogeveen dragen bodycam Gerrit Boer
112

Boa’s De Wolden en Hoogeveen dragen bodycam

DRENTHE - Vanaf woensdag 13 september dragen de boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) in gemeente De Wolden en Hoogeveen een bodycam.

De gemeenteraden besloten tot de aanschaf van de kleine camera’s voor de handhavers. De Wolden is één van de veiligste gemeenten, maar landelijk is steeds vaker sprake van agressie en (verbaal)geweld. In andere gemeenten is gebleken dat het aanzetten van de camera voorkomt dat een situatie uit de hand loopt. Het is een preventieve maatregel voor de veiligheid van de boa.

De boa draagt de bodycam op de borstkas. De camera staat uit, maar kan in een dreigende of onveilige situatie aangezet worden door de boa. Hij/zij zal degene met (verbaal) agressief gedrag waarschuwen dat de camera aangezet wordt. Het blijkt dat iemand zich dan realiseert dat zijn gedrag onfatsoenlijk is en vastgelegd wordt op camera. Dat is meestal een moment waarop deze persoon inbindt. Er kan dan een normaal gesprek gevoerd worden.

Alle beelden worden op de bodycam zelf versleuteld beveiligd. Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na iedere dienst worden de opnames 28 dagen bewaard in een beveiligde omgeving. Daarna worden ze automatisch vernietigd. De gemeente houdt zich aan de regels voor persoonsgegevens (AVG). Mensen die gefilmd zijn, kunnen een afspraak maken om de beelden op het gemeentehuis te bekijken. Als opnamen onderdeel worden van een klachtenprocedure, worden ze bewaard volgens de regels van de archiefwet. Als ze in een opsporingsonderzoek worden gebruikt, worden deze bewaard als politiegegevens.

Tiplijn