Vorig jaar bijna 18% meer boetes in Drenthe voor rijden onder invloed iStock
112

Vorig jaar bijna 18% meer boetes in Drenthe voor rijden onder invloed

DRENTHE - In 2022 werden in Drenthe veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden precies 800 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 17,6% ten opzichte van 2021.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

In Drenthe werden vorig jaar flink meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. In de cijfers die tot 2010 teruggaan was het aantal boetes voor rijden onder invloed in Drenthe niet eerder zo hoog.Toch lijkt de stijging enigszins mee te vallen, als je de cijfers vergelijkt met de rest van Nederland. Op landelijk niveau nam het aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed namelijk toe met 34,1%. In Zuid-Holland was er zelfs een stijging van 43,6%.

Grootste stijging in Emmen
Vooral in Emmen werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd voor rijden onder invloed. In de gemeente werden vorig jaar 245 bestuurders betrapt: 45 meer dan in 2021. Ook in Noordenveld, Tynaarlo, Meppel en Hoogeveen was een sterke stijging (+20).

Aa en Hunze (-5), Westerveld (-5) en Coevorden (-10) zijn de enige gemeenten in Drenthe waar vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt op rijden onder invloed.

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld
In alle Drentse gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 1.000 inwoners gaat het om gemiddeld 1,9 proces-verbalen. Wel zijn er grote lokale verschillen.

In Emmen werden weggebruikers - naar verhouding - het vaakst betrapt. Mede door het stijgende aantal bekeuringen werden hier per 1.000 inwoners werden zelfs 2,7 bekeuringen uitgedeeld. Ook in Hoogeveen (2,3), Meppel en Assen (beide 2,2) werden veel weggebruikers beboet. In Westerveld werden, naar verhouding, de minste verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen: 0,9 per 1.000 inwoners. 

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”

Tiplijn